Arter som lever på stranda
Vivendel
Lonicera periclymenum
Vivendel kalles også kaprifol og trives best på solrike steder. Denne klatrende slyngplanten er en karakterplante i nasjonalparken og bringer etter manges mening "duften av Sørlandet". Både mennesker og insekter vet å sette pris på den søte duften som setter preg på kvelder og sommernetter langs kysten. Da lokkes spesielt nattflyvende sommerfugler til planten og bidrar til å bestøve den. Men også om dagen lokkes sommerfugler til den vakre blomsten.
Strandbalderbrå
Tripleurospermum maritimum
Strandbalderbrå er en av våre vanligste strandplanter. Mange ser nok på strandbalderbrå som en prestekrage fordi blomsten ligner. Men selv om blomstene kan ligne på prestekragens, er balderbråplantenes bladverk ganske annerledes enn hos prestekragen. Prestekrage vokser på tørre bakker, veikanter og slåttemark, mens balderbrå er et åkerugras som også kan finnes i veikanter, men da som regel fuktigere.
Stemorsblomst
Palaemon elegans
Stemorsblomst kalles også for "dag og natt". Den kan blomstre nesten hele året, bare det ikke blir for vått. Stemorsblomst trives best i kalkfattig kulturjord, på åpne og skrinne bakker, i grunne bergsprekker og på sandbunn. I Raet nasjonalpark finnes den mange steder der det er strender med sand, stein og grus.
Fjærekoll
Armeria maritima
Fjærekoll kalles lokalt også for strandnellik. Den er en av de mest typiske plantene vi finner i skjærgården. Fjærekoll/strandnellik vokser i små tuer på strender og i sprekker i svabergene. Den lange og kraftige rota og de tynne bladene sørger for at planten overlever også lange tørkeperioder. Etter blomstring, tørker ofte fjærekollen ut og oppleves som en fargeløs tust av en plante. Det er lett å tro at den er død. Men den overlever tørkeperioder og blomstrer like vakkert neste vår.