Har du sett et av VitenShowene våre og lurer på hva som skjer? Her er noen forklaringer

Brennende bobler

Hva skjer:

Her lager vi bobler ved å blåse propangass i såpevannet. Propan er en brennbar gass, og derfor begynner det å brenne når vi setter fyr på dem. 

Blåse opp ballong

Hva skjer:

Dette eksperimentet kan du gjøre hjemme. Når man blander eddik og natron, dannes CO2, som får ballongen til å blåse seg opp.

Knuse rose

Hva skjer:

Her bruker vi flytende nitrogen, som har en temperatur på ca -200 grader. Dette er så kaldt, at rosen fryser og knuser som glass.

Ballong som sprekker

Hva skjer:

Når vi varmer opp flytende nitrogen, går den over til gass. Da utvider den seg 700 ganger, og derfor utvider ballongen seg slik at den sprekker.

Pakke kofferten

Hva skjer:

Når man putter en oppblåst ballong i flytende nitrogen, trekker molekylene i luften i ballongen seg sammen, slik at ballongen krymper.

Kald vanndamp

Hva skjer:

Når man tilsetter kokende vann i flytende nitrogen, dannes en kald sky bestående av damp og nitrogengass. 

Sprenge ballong

Hva skjer:

Ballongen som vi bruker på showet, er ikke fylt med luft - men med gassen hydrogen. Dette er en svært brennbar gass, og derfor sprenger ballongen når man setter fyr på den. 

KnokkelKnut advarer

Vikig:

Eksperimenter som inneholder brennbare gasser, nitrogen eller andre farlige elementer, må man aldri gjøre hjemme. Dersom du har lyst til å prøve deg på et eksperiment, kan du se video under for tips.

Synes du show er gøy? Her er eksperimenter du kan gjøre hjemme!

Blås opp en ballong ved hjelp av natron

Eksperimenter med farger