Vitensenteret Sørlandet

Vitensenteret Sørlandet er et opplevelses- og læringssenter for barn og unge. Vi har lokaler i Arendal og Kristiansand, begge midt i sentrum av byen, nær buss, tog og parkeringshus.

I skoleåret tilbyr vi ulike formidlingsprogram, rettet mot barnehage, skole og sfo. Alle programmene har forankring i læreplanen. Undervisningen foregår enten på Vitensenteret, eller vi pakker bilen med våre ulike program og drar ut til elevene.

Vitensenterets utstilling og aktiviteter er også  åpent for alle. Her kan hele familien ha det moro sammen! Konkurrere, leke, spille og eksperimentere. Se vårt aktivitetsprogram for hvilke aktiviteter vi tilbyr på hver senter.

Velkommen til en spennende og lærerik opplevelse for hele familien!

Historikk

Satsningen begynte som prosjekt allerede i 2006, men første prosjektplan forelå i 2008. Arendal kommune skulle bygge en Kunnskapshavn med fokus på livslang læring. Vitensenteret Sørlandet sammen med Arendal Voksenopplæring, Etablerersenter og Eureka kompetanse stod for utvikling av innholdet i den kommunale satsningen.

I 2010 startet Vitensenteret utvikling av de første formidlingsprogrammene. Den første utstillingen var i samarbeid med en rekke aktører og ble åpnet av Kronprinsparet som fikk møte noen dyktige og flotte elever fra Risør.

12. desember 2012 startet første byggetrinn på nåværende senter, og allerede 26.mai 2014 åpnet byggetrinn 2. I dag utgjør dette tilsammen 700 kvm med interaktive og lærerike utstillinger, 3 store aktivitetsrom, astroamfi, butikk, spisested, matpakkerom og verksted.

I januar 2018 utvidet Vitensenteret med egen avdeling i Kristiansand. Senteret har beliggenhet midt i Markensgate og rommer utstilling, aktivitetsrom og butikk. Avdelingen i Kristiansand er ikke så stor som den i Arendal, men har allikevel et godt utvalg av aktiviteter og formidlingsprogrammer.

VitenLos

På Vitensenteret Sørlandet vil man alltid treffe en VitenLos. En los kjenner du kanskje som en navigatør som hjelper større skip å komme trygt i havn. Vi har lånt dette begrepet og bruker det om våre ansatte. Vi ønsker på denne måten å signalisere at vi ønsker å hjelpe besøkende med å navigere gjennom områder med realfaglig kunnskap, og forhåpentligvis hjelpe dem å komme “trygt i havn”.

Knokkel-Knut

Knokkel-Knut er Vitensenterets kjære maskot!
Et beinrangel som finner på mye rart, og som lar seg villig undersøke og studere i detalj. Visste du at han har kjæreste som bor på Nord-Norsk Vitensenter i Tromsø? Hun heter Lea Lealaus.

Vi har også et eget pedagogisk opplegg for 3. og 4. trinn om skjelettet og Knokkel-Knut.