Barna finner opp framtiden!

Prosjekt fantasi ble til gjennom en konkurranse der barn og unge ble oppfordret til å finne opp morgendagens oppfinnelser. Resultatet er 11 vinneroppfinnelser som inngår i en omreisende utstilling som DU kan oppleve på Vitensenteret Sørlandet i Arendal.

Gjennom Statoils Prosjekt Fantasi var barn og unge med i en konkurranse for å finne opp fremtiden. De beste idéene ble bygget og satt sammen til en utstilling som turnerer på vitensentrene i hele Norge, og akkurat nå er den her hos oss. Det er helt utrolig hva barna har funnet opp! Vi håper at du blir litt inspirert. At du blir litt nysgjerrig på noen av de største utfordringene verden står overfor. At utstillingen får deg til å tenke videre. Og kanskje tenker du: Dette kunne jeg gjort bedre selv. Ja, da er det bare å sette i gang!

Elektronisk humle
Humler er eksperter på å utnytte energi. Ved å finne den korteste veien mellom blomstene sparer humlen tid og energi på å fly rundt. Den elektronsike humlen flyr fra blomst til blomst og samler nektar. Når den er tom for strøm flyr den tilbake til bolet og lader opp. Prøv selv om du kan finne den korteste ruten mellom blomstene.

Hvorfor ikke lage energi av promp?
Prompinatoren skiller ut prompegass fra lufta i et rom. Den konsentrerte metangassen brukes til å lage strøm. Prøv å fange prompen med slangen og se hvor mye energi du kan samle. Her gjelder det å være rask!

Supersparken
Prinsippet bak Supersparken er det samme som i elektriske sykler; de har batterier som lades i nedoverbakke. Den oppsparte kraften kan i neste omgang brukes til å drive en motor i oppoverbakke eller på flat mark. Gjennomfør løypen på kortest mulig tid, eller konkurrer mot hverandre. Eller hva med en Energihuske som produserer energi mens du husker?

Dette er bare noen av de mange tingene du kan se og prøve i utstillingen. I tillegg kan du oppleve en Jakkestol, Mekanisk nese, Ipowerwalk, Lydstokk, Supersyn-vindusviskere, Lydlampe og en Co2-gomler. Utstillingen Prosjekt fantasi er et samarbeid mellom Equinor og et utvalg av norske vitensentre og du kan altså oppleve den her hos oss frem til februar 2020.