Åpning av utstillingen «Havet som ressurs», 13. august 2024
Visningsenteret «Havet som ressurs» åpent i Vitensenteret Sørlandet sine lokaler under Arendalsuka den 13. august 2024.
Utstillingen ble offisielt åpnet av Fylkesordfører Arne Thomassen og Arendals ordfører Robert C. Nordli. Etterfulgt av en panelsamtale bestående av havforskningsdirektør Nils Gunnar Kvamstø, professor Katja Enberg fra UiB, Administrerende direktør i Norges Sjømatråd, Christian Chramer, Nina Santi fra Inaq og professor Bjørn Egil Asbjørnslett fra NTNU. Tema for debatten var innovasjon, kompetanse og bærekraft i Norges nest største eksportering.
Fylkesordfører Arne Thomassen understreket i sin tale hvor viktig det er å engasjere den yngre generasjonen i spørsmål om havbruk:
«Vi må skape kontaktflater mellom oppdrettsnæringen og ‘vanlig ungdom’ slik at vi kan formidle fakta om næringen, også utfordringene, om vi skal være i stand til å skape de bærekraftige løsningene for fremtiden. Samtidig så vet vi at miljø og bærekraft er viktige verdier når ungdom skal velge arbeidsgiver. Det å klare å formidle en satsing på bærekraft vil trolig bli viktig når havbruksnæringen skal rekruttere nye medarbeidere i fremtiden.»
Samtlige paneldeltakere vektla at god og objektiv kunnskap er essensielt, og man må samarbeide på tvers av sektorer og ta i bruk innovative metoder for å sikre bedre bærekraft.
Enberg peker på at vi lever i en mer polarisert verden, det gjelder også dagens studenter. Marinbiologstudentene har mindre positive holdninger til akvakultur og er mer opptatt av vern. De som studerer et mer havbruksrettet program er mer positive:
«Mine erfaringer som underviser på mange kurs med bærekraft i fokus viser at nøkkelen til reduksjon av polariserte meninger er tverrfaglig samarbeid og økt kunnskap. Bare med å snakke sammen, forstå hverandre, og med tilnærmet lik forståelse av komplekse utfordringer kan vi komme fram til innovative løsninger for framtidig bærekraftig matproduksjon.«
«Det er viktig at vi tar oss både tid og råd til å skaffe god og oppdatert kunnskap om de ulike påvirkningene fra oppdrett. Her er risikorapporten helt sentral. Den er under stadig utvikling og gir god og nødvendig innsikt til næringen selv, forvaltningen og opinionen,» sa Havforskningsdirektør Nils Gunnar Kvamstø. Han nevnte også det økende søkelyset på dyrevelferd som et konkurransefortrinn som gagner alle.
De positive erfaringene med «Brohode havbruk»-prosjektet ble trukket frem av Bjørn Egil Asbjørnslett fra NTNU. I prosjektet får studenter førstehånds kjennskap til næringen på kysten av Trøndelag. «Det skjer gjennom å koble teori til praksis, by til kyst og teknologi til biologi og samfunnsvitenskap. Slik kan flaskehalsene i sektoren angripes på en helhetlig og forskningsbasert måte, i tråd med samfunnets verdier og på miljøets premisser,» forteller Asbjørnslett.
Kine Wangerud, leder for Vitensenteret Sørlandet, er fornøyd med dagens åpning og debatt. Hun er spent på tiden som kommer.
«Det er ikke lett å finne gode løsninger, men gode løsninger krever at våre flinkeste i alle fagmiljøer møtes, diskuterer og snakker sammen. Vi skal fortsette å bygge den plassen der alle med marin kompetanse møtes for kunnskapsdeling og problemløsning. Vi ser frem til en spennende, utfordrende, morsom og lærerik ferd de kommende årene.»